Jeg betaler noget tilbage

Et portræt af genbrugsmedarbejder Lone Husen fra København

- Min skyldfølelse blev i Jylland. Lone Husen har været i butikken i København i 16 år. Det kan hun takke lederen for på Blå Kors Skannerup - et bosted for alkoholmisbrugere i nærheden af Silkeborg. Her boede hun i tre måneder, mens hun kom ud af sit alkoholmisbrug og fik sat en ny retning for sit liv. Da hun skulle hjem til Vanløse igen, og hun gav udtryk for, at hun skulle finde noget at foretage sig, foreslog lederen at ringe til Blå Kors genbrugsbutikken i Borgergade. Det gjorde han, hun kom til samtale, og det er mange arbejdstimer siden.

”I tidernes morgen havde jeg et voldsomt alkoholproblem, jeg var på et forkert sidespor i mit liv, der blandt andet gik ud over min familie. Det var mit held, at jeg kom i behandling. Vi sad ikke i en rundkreds og skulle fortælle. Det var på helt andre måder. Blandt andet fik jeg bearbejdet den kæmpe skyldfølelse, jeg rendte rundt med. Derfor synes jeg også, at jeg gerne vil betale noget tilbage til Blå Kors ved at arbejde i butikken. Jeg er dybt taknemlig for den hjælp, jeg fik. Det har jeg ikke noget imod at fortælle om. Der er så meget tabu omkring alkoholmisbrug, som jo desværre trives i alle samfundslag,” siger Lone. Hun står ved sit liv.

Hjælper hjemløse – ikke tyve
”Jo, vi samler herrefrakker, støvler og sko samt soveposer fra. Det går fx til de hjemløse i Cafe Grace. De skal da ikke ligge og fryse alle mulige steder,” siger Lone. Hvis der er noget, der kan gøre hende mega sur, er det, folk der stjæler. Hun har mere end en gang fundet folks gamle sko og deres slidte tøj liggende på gulvet, fordi de er smuttet i et par smarte genbrugsklude: ”Jeg kan også blive irriteret, når folk først hiver masser af tøj ned fra hylderne og bagefter kommer med en enkelt ting og tror, vi næsten kan forære dem tøjet.”
Lone har efterhånden ekspederet masser af kunder. De fleste har hun ønsket ”en fortsat god dag”.
Bragt i Blå Kors bladet 'Blåt Til Nyt', 2018, 6. udgivelse
Af journalist Hanne Baltzer